Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V torek, 30. 5. 2023, smo se odpravili z Izlak v Zagorje. Pot, po kateri smo hodili, se imenuje Rudarska učna pot. Rudarska pot se začne v Evroparku, konča pa na Lokah pri Kisovcu. Ampak na žalost nismo imeli dovolj časa, da bi šli do tja. Spremljal nas je vodič, ki je bil včasih tudi rudar.

Vhod v prvo jamo, ki smo si ga ogledali, je bil za jamo Orlek. Jama Orlek je delovala od leta 1951 do leta 1969. Jašek jame Orlek je globok kar 120 m.

Naslednja jama je bila jama Kotredež. Z odkopavanjem premoga v jami Kotredež v globino so se slabšali tudi pogoji rudarjev. Slišali smo tudi ime Ruardi. Danes rečemo Ruardiju tudi Evroparku. Na območju odlagališča jalovine Ruardi se je v februarju 1987 sprožil katastrofalen plaz, ki je v dolino odnesel 60.000 m3 materiala, podrlo se je veliko hiš in pol tovarne Lisca. Plazovita masa se je premikala s hitrostjo 10 m/uro.

Videli smo tudi Aleksandrov rov, v katerem je bil kip Svete Barbare. Sveta Barbara je bila zaljubljena v fanta, ki ni bil kristjan. Oče ji je prepovedal ljubezen s tem fantom, zato jo je zaprl. Barbara pa je še naprej vztrajala, zato jo je dal ubiti. Imela je komaj 28 let in zato ima rudarska uniforma 28 zlatih gumbov.

Na Perkmandeljca pa tudi ne smem pozabiti. Nekateri so prav veselo cvilili ob srečanju z njim.

Naša zadnja postaja je bila lokomotiva, ki je nehala delovati pred 4 leti. Vodič nam je pripovedoval tudi o rudarski nesreči leta 1961. V tej nesreči je umrlo 13 rudarjev, med njimi tudi moj pradedek.

Na koncu smo rešili učni list in se počasi odpravili domov. Ponosen sem, da so bili moji predniki rudarji.

Oskar Mlakar, 5. a

Dostopnost