Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V petek, 16. 12. 2022, smo se nadarjeni učenci in mladi knjižničarji odpravili na ekskurzijo v Trbovlje, kjer smo raziskovali in spoznavali enkraten spoj zgodovine rudarske industrije ter visokotehnološke prihodnosti. Program smo začeli s Prometejevo turo: povzpeli smo se na hrib pod Ostrim vrhom do spomenika Rudarju Prometeju. 8 metrov visok kip rudarja, sestavljen iz jamskega železja, ki je spomenik vsem trboveljskim rodovom, ki so več kot 210 let živeli z rudnikom in premogom, nam pripoveduje o ohranjeni naravi in klenih ljudeh. Iz hriba pod Ostrim vrhom, kjer kip stoji, se odpira čudovit pogled na celotno trboveljsko dolino, kot na dlani so se pred nami kazale nekdanje rudniške površine, kjer se je več kot 200 let kopalo črno zlato.

Nato smo obiskali 4. DRITL, virtualni muzej rudarstva, ki pripoveduje zgodbo o rudniku v Trbovljah in življenju ljudi okoli njega. Skozi muzej nas je popeljal izkušeni vodnik Blaž, ki nam je pripovedoval o zgodovini kraja ter lokalnih zgodbah in anekdotah. Prebijali smo se čez pravi rudniški rov, opremljen z originalnimi rudniškimi eksponati, s svetlobnimi in zvočnimi efekti, hologrami in projekcijami. S pomočjo sodobne tehnologije smo spoznali svet rudarjev, kakršen je bil pred 100 leti. Izvedeli smo kaj pomeni purflmagacin, puher, kroca in širakel, zakaj so rudarji uporabljali šufecne. kakšen položaj med rudarji je imel šus majster, …

Pot smo nadaljevali z ogledom rudarske kolonije Njiva v središču mesta, v kateri se nahajata dva avtentična rudarska stanovanja, ki sta nam približala pogoje življenja v katerih so živeli rudarji in njihove družine. Videli in spoznali smo kako so v Trbovljah izgledala rudarska stanovanja v 20. letih 20. stoletja, ko so se revirji začeli imenovati Rdeči revirji in v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so, zaradi spremenjenih družbenih razmer, revirji postajali vedno bolj proletarski.

Naš poučni del ekskurzije smo zaključili z virtualnim vzponom na enega najbolj opaznih pomnikov industrijske preteklosti kraja – dimnik trboveljske termoelektrarne, ki je s svojimi 360 metri največji dimnik v Evropi. Ob vzponu smo izvedeli, da je sredi 90. let svetovno znani plesalec in koreograf Iztok Kovač, rojen v Trbovljah, na njegovem vrhu odplesal in posnel kultno predstavo “Vrtoglavi ptič / Vertigo Bird”. Leta 2020 so podvig z vzponom na dimnik ponovili fantje iz akrobatske skupine Dunkin Devils. Opremljeni s 360-stopinjskimi kamerami in letalniki, so s projektom Vertigo Bird 2020 omogočili vsakemu od nas, da se virtualno povzpne na vrh tega najvišjega dimnika Evrope.

Za zaključek večera smo obiskali picerijo Casa Mia Trbovlje, kjer so nas že že čakale slastne pice. Po večerji pa smo si ogledali še praznično okrašeno mesto Trbovlje. Obogateni z novim znanjem in prijetno utrujeni smo se odpeljali domov.

Zahvaljujemo se podjetju Skitti z Izlak za donacijo, ki so jo prispevali za delno plačilo naše ekskurzije.

Mladi knjižničarji

Dostopnost