Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V ponedeljek, 4. marca 2024, je v Zagorju ob Savi v prostorih MC ZOS potekal 34. občinski otroški parlament, na katerem je sodelovalo kar 22 učencev iz treh osnovnih šol v Zagorju. Iz OŠ Ivana Kavčiča smo se Občinskega otroškega parlamenta udeležili Lucija Klopčič, Gašper Prapertnik, Matevž Miklavčič, Sofia Abramova, Ema Brvar, Tia Zoja Plahuta Deželak in Pia Ravnikar Sušin.

Najprej nas je prisrčno pozdravil gospod župan, Matjaž Švagan ter predsednik DPM, Branko Repe. Oba sta poudarila, kako pomembna je letošnja tema otroškega parlamenta, “Duševno zdravje otrok in mladih”. Srečanje sta vodili in povezovali predstavnica MC ZOS, Nina Nahtigal, in predstavnica DPM-ja Zagorje, Vanja Macerl. Obe sta nas spodbujali k aktivnemu sodelovanju, poročali smo o dejavnostih in projektih, ki smo jih v okviru izbrane teme izvedli v šolah.

V nadaljevanju smo se po skupinah vključili v pogovore s strokovnjaki, ki imajo veliko izkušenj s področja duševnega zdravja otrok in mladih. V skupinah smo jim lahko zastavljali vprašanja in se pogovarjali o vsem, kar nas je zanimalo. Poudarili smo pomen ozaveščanja o duševnem zdravju in si delili številne ideje, kako izboljšati naše življenje v šoli. V zaključnem delu smo glasovali o izbranih temah, ki bi jih želeli vključiti v naše razprave v naslednjem šolskem letu. Vsaka šola je izbrala še dva predstavnika, ki se bosta udeležila regijskega parlamenta v Zagorju. Našo šolo bosta zastopala Matevž Miklavčič in Tia Zoja Plahuta Deželak.

Na našo željo smo obiskali tudi OŠ Dr. Slavka Gruma, kjer smo izvedeli več o delovanju šole in o učencih, ki obiskujejo to šolo. Učenci šole so za parlamentarce pripravili tudi gledališko predstavo.

Dogodek nas je obogatil z novimi izkušnjami in nam dal zagon za naše nadaljnje delo. Hvala vsem, ki ste nam omogočili takšno medsebojno sodelovanje in druženje.

Parlamentarci in mentorica OŠ Ivana Kavčiča

Dostopnost