Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Danes je naša šola zaživela v barvi zelene, večina nas je imela oblečeno nekaj zelenega, po hodnikih je bilo med odmori slišati irsko glasbo. Zakaj?

 Naša šola je letos prvič vključena v vseslovenski projekt Evropska vas, ki spodbuja medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost ter spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji. Za sodelovanje si šola izbere državo, ki jo bo prestavljala, dejavnosti na temo te države potekajo celo leto in cela šola sodeluje z ustvarjanjem različnih likovnih izdelkov, spoznavanjem glasbe, kulture, literature, plesa). Ob zaključku projekta bomo na zaključni prireditvi v Celju imeli stojnico, kjer bomo Irsko predstavili tudi ostalim.

 Mi smo se odločili, da bomo Irski namenili kar cel dan. Tudi datum, ki smo ga izbrali, ni naklučje. Zakaj torej ravno 17. marec? To je dan svetega Patrika, ki je za Irce državni praznik in dela prost dan.

Danes so tako učenci sodelovali na različnih delavnicah, kjer so spoznavali irščino, zanimivosti Irske, rastlinstvo in živalstvo Irske, irsko kulinariko (pekli smo irski kruh ter irsko različico krumpantoča, ki mu rečejo boxty), poslušali irsko tradicionalno glasbo, pisali misli znanih irskih pisateljev, v računalniški učilnici ustvarjali kvize o Irski, se učili irskih plesov ter ustvarjali različne izdelke, ki jih bomo lahko delili mimoidočim na stojnici v Celju. Učenci so pri delavnici o rastlistvu in živalstvu Irske izdelali tudi kita v realni velikosti, kar je res nekaj nevsakdanjega. Dolg je namreč kar 11 metrov!

 Naučili smo se veliko novega in komaj čakamo, da maja svoje izdelke pokažemo tudi v Celju.

 Nežka Janc, koordinatorka projekta Evropska vas

 

Dostopnost