Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V ponedeljek, 26. 9. 2022, smo v okviru obogatitvenih dejavnosti za nadarjene in navdušene nad jeziki in umetnostjo, obeležili evropski dan jezikov (EDJ), ki ga na pobudo Sveta Evrope v Strasbourgu praznujemo že od leta 2001. Zakaj praznujemo evropski dan jezikov? No, da seznanimo javnost z nujnostjo učenja jezikov, s čimer podpiramo večjezičnost in medkulturno razumevanje; da opozorimo na raznoliko jezikovno in kulturno pestrost Evrope ter spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.
Vsekakor smo v popoldanskih urah našega druženja izvedeli veliko novega. Ste, na primer, vedeli, da ima madžarščina kar 18 sklonov?

Da na La Gomeri, enemu izmed kanarskih otokov, obstaja jezik Silbo Gomero, kjer je namesto besed uporabljajo žvižganje. Da, res je Evropa prava zakladnica jezikov. Več kot 200 jezikov, če smo bolj natančni. Mi smo jih čez 40 bolj podrobno spoznali.

Naše na novo pridobljeno znanje smo želeli deliti z ostalimi, zato smo po šoli prilepili več kot 40 listov z zanimivimi dejstvi o različnih evropskih jezikih. Nekaj smo jih skrili na neobičajna mesta, da bi presenetili sošolce in učitelje.

Dostopnost