Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

18. novembra 2022 smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že 12. Tradicionalni slovenski zajtrk. Na Podružnični šoli Mlinše smo izvedli naravoslovni dan. Letošnje leto so bili posebej izpostavljeno mleko in mlečni izdelki. Letošnji slogan je bil “Zajtrk z mlekom – super dan!”.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je izobraževati, ozaveščati in obveščati otroke o pomembnosti zajtrka in lokalne, slovenske hrane. Otroci se poučijo tudi o pomenu kmetijskih in čebelarskih dejavnosti in kaj pomenijo za okolico kjer živijo. 

Na zajtrku se nam je pridružil čebelar, gospod Jože Smrkolj. Najprej smo skupaj zajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Po zajtrku smo se odpravili v telovadnico, kjer smo najprej zapeli pesem ansambla Jožeta Slaka, Čebelar. Kasneje nam je čebelar Jože povedal nekaj zanimivosti o čebelah in čebelarstvu. 

Ob 10. uri smo skupaj z vrtcem zapeli pesmi ansambla Jožeta Slaka, Čebelar in Skupine Šani Šeni, Leti moja čebel’ca. Čebelarka Špela nam je prebrala zgodbico Kam so šle vse čebelice? Ogledali smo si satnice, jih povonjali in pomeli med dlanmi. 

Nato smo se pogovorili o pomenu lokalno pridelane hrane in skupaj naredili smutije z jabolki, mlekom in medom. Poskusili smo različne vrste medov in se tako tudi malo posladkali. Za konec so učenci prejeli tatto Kranjske sivke.

Za današnji zajtrk so zaslužni lokalni pridelovalci. Zajtrkovali smo kruh s kmetije Ravnikar, mleko s kmetije Ule, jabolka s kmetije Rožej, med čebelarstva Pikelj ter maslo iz mlekarne Celeia.

 Špela Paš Juvan

Dostopnost