Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

50 let šole

Praznovanje 60 let šolstva in 50 let šole Mlinše

Praznovanje krajevnega praznika je v letošnjem letu potekalo v soboto, 27. maja 2006 na Mlinšah. Vsako leto se obeleži pomemben jubilej v Krajevni skupnosti Mlinše-Kolovrat. Tokrat je bila osrednja tema šolstvo. Obeležili smo kar dvojni jubilej: 60 let šolstva in 50 let šole Mlinše. »Šolsko življenje vsakega kraja je kot pisan mozaik. Sestavljen je iz velikih in majhnih, uspešnih in neuspešnih, pomembnih in nepomembnih, veselih in žalostnih dogodkov.« Tako je bilo in še vedno je tudi na Mlinšah.

Šolstvo v krajevni skupnosti se je razvijalo tako kot drugod po Slovenji. Učenci Krajevne skupnosti Mlinše-Kolovrat so hodili sprva v šolo za Zasavsko goro, Vače in Kolovrat. Vendar je v krajanih gorela močna želja. Tu na Mlinšah imeti svojo šolo. Njihova prizadevanja so bila uspešna. Tako je Ministrstvo za prosveto s svojim odlokom 14. decembra 1945 odobrilo ustanovitev OSNOVNE ŠOLE MLINŠE z dvema oddelkoma. Za izvajanje pouka je bil izbran salon gostilne v Zarnikovi hiši na Mlinšah.

Zarnikova hiša okoli leta 1920

Šolski prostori so se leta 1952 preselili najprej v dvorano Zadružnega doma, nato pa v prvo nadstropje tega doma.

Zadružni dom na Mlinšah nekoč

29. novembra 1956 pa je bil na Mlinšah še en pomemben dan, otvoritev nove šolske zgradbe.

Otvoritev nove šolske zgradbe, 29. november 1956

Zaradi povečanja števila učencev je šolska zgradba v letu 1996 dobila novo podobo in tako ohranja še danes, ko praznuje svoj 50. rojstni dan.

Podružnična šola Mlinše danes

Pomemben pečat so v zgodovini naše šole tako pustili vsi nekdanji učitelji in delavci, saj so vanjo vložili večino svojega ustvarjalnega duha. Njihova ustvarjalnost se je nalezljivo prenašala na prihajajoče generacije učiteljev. Vedno prisotna zavest, da bi naši učenci dosegli čim boljše uspehe in bi ne bili prikrajšani za čare otroštva, je bila in je ena izmed vodilnih idej. Smo šola, ki se lahko ponosno ozira na uspehe številnih generacij, ki so uspeli na različnih področjih kulturnega, političnega in gospodarskega življenja. Mnogi pa so uspeli kot ljudje, ki so znali poiskati srečo in jo deliti z drugimi. Verjamem, da smo pri vzgoji in širjenju znanja mladih uspešni tudi zato, ker uresničujemo zastavljene cilje skupaj z učenci, s starši in ljudmi našega kraja. Prav po tem je mlinška šola znana že od nekdaj in trudili se bomo, da bo ostala taka in še boljša tudi vnaprej. Šola vsako jesen dobi nov pridih, na novo zadiha in vsako zgodnje poletje v njej ostane praznina z odhodom generacije učencev, učiteljev. A če pazljivo prisluhneš, je še vedno mogoče čutiti odmev njihovih korakov, vonj knjig in zvezkov … Praznovanja tako pomembnega jubileja so se udeležili mnogi krajani, nekdanji in sedanji učenci, učitelji, starši, ravnatelji šol, župan Občine Zagorje ob Savi, društva in drugi.

Zgodovina šolstva je zapisano in ovekovečeno v zborniku, ki je s pomočjo mnogih, v mesecu maju ugledal luč sveta. Zahvaljujemo se vsem, ki so s svojo pisano besedo, slikovnim gradivom, strokovno pomočjo ali kako drugače pripomogli k izidu zbornika ob 50-letnici naše šole. Posebna zahvala tudi ustanovitelju, Občini Zagorje ob Savi, brez katerega šola ne bi bila to, kar je, ter tudi vsem sponzorjem, ki so s svojim prispevkom omogočili obeležitev jubileja. PRAZNOVANJE 60 LET ŠOLSTVA IN 60 LET ŠOLE MLINŠE Vsi udeleženci praznovanja so si na povabilo PODRUŽNIČNE ŠOLE MLINŠE po prijetnem sprejemu in bogati pogostitvi v šolskih prostorih lahko ogledali razstavo Šolstvo nekoč in danes. Najdlje so se obiskovalci zadržali v učilnici, ki je predstavljala zgodovino šolstva. Mnogi so ob gledanju slik poklepetali in obujali spomine iz šolskih dni. Še bolj veselo pa je bilo, ko so se srečali tudi z nekdanjimi učitelji. Pestra in bogata je bila tudi razstava, ki je pričala o številnih dejavnostih ter dosežkih učencev današnjega časa.

Sprejem gostov v mlinški šoli

Ogled razstave o šolstvu nekoč

Pogostitev obiskovalcev

Priložnostni darili: tablica in zbornik

Po ogledu razstave je sledila osrednja prireditev na igrišču. Vse navzoče je pozdravil predsednik KS Mlinše-Kolovrat, Valentin Kralj. Zaželel je prijetno praznovanje ter druženje ter spregovoril o pomembnosti praznovanja tega pomembnega jubileja.

Valentin Kralj, predsednik KS Mlinše-Kolovrat

Govor nekdanje ravnateljice Stanislave Flis in nekdanje učiteljice Marinke Brodar

Dobrodošlico je vsem zaželela tudi vodja podružnične šole Mlinše, Marija Ribič. Svoja občutja o mlinški šoli sta izrazili tudi nekdanja ravnateljica šole, Stanislava Flis ter učiteljica Marinka Brodar, ki je na šoli Mlinše poučevala kar 30 let. Čudoviti kulturni program, katerega je režirala Mojca Grden, so izvajali: člani Kulturnega društva Mlinše, učenci in učiteljice Podružnične šole Mlinše, cerkveni pevski zbor Kolovrat in ansambel Najlepši cvet.

Cerkveni pevski zbor Kolovrat

Nastop mlinških učenk

Učenke šole Mlinše

Ansambel Najlepši cvet

Pevski zbor mlinških učencev

Kulturni nastop članov Kulturnega društva Mlinše

Po čudoviti prireditvi sta vse navzoče pozdravila tudi ravnateljica Tatjana Krautberger in župan Občine Zagorje ob Savi, Matjaž Švagan ter ob tako pomembnem jubileju vsem iskreno čestitala.

Zahvala predsednika Valentina Kralja ravnateljici Tatjani Krautberger in vodji šole Mlinše Mariji Ribič

Govor župana Občine Zagorje ob Savi, Matjaža Švagana

S skupnimi močmi šole, društev in posameznikov je bilo praznovanje tako pomembnega jubileja res čudovito in mnogim v lep in trajen spomin. Po samem ogledu prireditve so bili vsi povabljeni prijazno pogoščeni, saj so okusili še dobrote, ki jih znajo pripraviti Mlinšanke in Mlinšani.

Dostopnost