Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 18. 11. 2022, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk z mlekom- super dan!«.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijskih dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.

Letos se nam je pri zajtrku pridružila gospa Irena Ule, kjer na kmetiji pridelujejo mleko ter mlečne izdelke in namenila nekaj besed tudi o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane. Skupaj smo zapeli pesem Ansambla Lojzeta Slaka Čebelar in nato zaužili slovenski tradicionalni zajtrk sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka.

Za današnji zajtrk so zaslužni lokalni pridelovalci, ki delajo in se trudijo ter nam omogočajo, da lahko pristopamo do dobrih živil- kruh iz kmetije Ravnikar, mleko iz kmetije Ule, jabolka iz kmetije Rožej, med čebelarstva Pikelj ter maslo iz mlekarne Celeia.

Ogledate si lahko nekaj utrinkov današnjega dogodka.

Dostopnost