Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V okviru obogatitvenih dejavnosti za nadarjene učence in mlade knjižničarje, smo učenci svoje starše povabili na lesarsko druženje. Srečanje s posebno sedem čutno izkušnjo je potekalo v soboto, 22. oktobra, na Veliki Preski pri Mizarstvu Kos. Ogledali smo si muzej Lesarius – muzej lesa in starih lesarskih mojstrov in se pomerili v spretnostih obdelave lesa – žagalo, rezbarilo, stružilo, skobljalo in še kaj se je. Prav presenečeni smo bili nad spretnostjo naših prstov.

Spoznavali smo vrednote slovenskega lesnega bogastva prek dendrološke zbirke, raziskovanja z igrami, predstavitvijo podjetniške uporabe lesa in še česa. Spoznali smo poklice lesarskih mojstrov, kot so mizar, tesar, kolar, sodar, strugar, rebar, pletar in inženir lesarstva … Spoznali smo, da je les vpet v naše življenje in ga ljudje obdelujejo ter uporabljajo že skozi vso zgodovino. Zato je postal del naše snovne, tehniške in kulturne dediščine. Letos, ko praznujemo evropsko leto mladih in se pogovarjamo o varstvu svetovne naravne in kulturne dediščine, smo se ob druženju s starejšimi generacijami še močneje zavedali pomena prenašanja tradicij in znanj iz lokalnega okolja.

Imeli smo se lepo. Pridobili veliko novega znanja, se urili v ročnih spretnostih in uživali v druženju s sovrstniki, starši ter sorodniki.

Mladi knjižničarji

Dostopnost