Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Znova se je izkazalo, da mladi knjižničarji in nadarjeni učenci nikoli ne počivamo prav dolgo. Tako smo bili tudi v noči s petka, 21. aprila, na soboto, 22. aprila, še kako aktivni. Tudi to šolsko leto smo namreč izpeljali priljubljeni projekt »Noč v knjižnici«. 

V petek popoldne smo se zbrali v šoli in se s pomočjo žreba barvnih listkov razdelili v skupine, na kar nas je s svojim obiskom razveselil ornitolog Maks Sešlar. Takoj smo se lotili dela in se odpravili na teren. Opazovali smo ptice in druge živali v njihovem naravnem okolju. Po navodilih strokovnjaka smo nekaj ptic tudi ujeli, si jih ogledali čisto od blizu, jih poskušali prepoznati, jim določiti spol in starost ter nekaterim izmerili maso in dolžino kril. 

Čas je minil, kot bi trenil, in že smo bili ponovno v šoli, kjer smo se po skupinah udeležili različnih delavnic. 

Pri naravoslovni delavnici smo spoznavali značilnosti živali iz naše okolice in izvedeli ogromno novih in zelo uporabnih informacij, kot so razlike med strupenimi in nestrupenimi kačami, kar lahko v določenih primerih nekomu tudi reši življenje.  

Obiskal nas je tudi mikrobiolog Rok Poglajen in nas pri mikrobiološki delavnici seznanil z raziskovalnim delom v laboratoriju. Pogovarjali smo se o mikrobih in kmalu ugotovili, da so ta mala in prostim očesom nevidna bitja pravzaprav vsepovsod okrog nas. Da bi se prepričali, smo s pomočjo klasičnih mikrobioloških metod določali količino bakterij v pitni vodi, na hranilna gojišča pa nanesli vzorce s kože rok pred in po umivanju ter razkuževanju in naredili še odtis mobilnega telefona. Kar prekipevali smo od radovednosti in ugibanja, če in kaj bo na gojiščih zraslo. Kako uporabni so lahko mikrobi, smo potrdili z izdelavo jogurta, ki smo ga naslednje jutro z veseljem pozajtrkovali. 

Ker nam je v želodčkih že pošteno krulilo, smo zavihali rokave, si nadeli predpasnike in se pri kuharski delavnici kot pravi kuharski mojstri lotili priprave večerje. Sveži burgerji, sadna solata in kompot so bili naravnost božanski in so več kot potešili našo lakoto. 

Dobro okrepčani smo se odpravili na težko pričakovani nočni pohod. Prisluhnili smo različnim zvokom in jih poskušali povezati z njihovimi izvajalci ter oglašanje ptic in drugih živali ponoči primerjali s tistim podnevi. Nočni mir in tišino, občasno prekinjena z različnimi zvoki, je vsak doživel po svoje, a na koncu smo se strinjali, da je za nami še ena čudovita in nepozabna izkušnja.  

Ob povratku v šolske prostore pa nas je čakal nov izziv – skriti zaklad, ki nam je že ves popoldan zbujal radovednost in različna pričakovanja. Da bi ga našli, smo morali vklopiti naše sive celice in opraviti kar nekaj korakov, a nam je na koncu uspelo. V družbi sladkih čokoladic sta nas pričakali prečudoviti knjigi Pošasti – 100 čudaških bitij z vseh koncev sveta ter V osemdesetih dneh okrog sveta, za kateri smo prepričani, da bosta v veselje ne samo nam, pač pa tudi marsikateremu obiskovalcu šolske zakladnice, mislimo knjižnice.  

Toliko lepih stvari je bilo za nami, a smo vseeno že nestrpno čakali sedaj že tradicionalno nočno branje s svetilkami, ki je bilo za vse nas kot češnja na vrhu torte.  

Kljub bedenju ob knjigah pozno v noč smo sobotni dan začeli že zgodaj zjutraj. Po okusnem zajtrku smo odigrali nekaj družabnih iger in zapisali svoje vtise z Noči v knjižnici, za katero pa srčno upamo, da jo naslednje leto spet ponovimo.

Dostopnost