Skoči na glavno vsebino
+386 (0)3 56 70 200 tajnistvo@osik.si

NMSB 2022

Učenje in branje sta tesno povezana med seboj. Kdor rad in pogosto bere, si pridobiva besedni zaklad, krepi domišljijo in splošno razgledanost. Zato se lažje in hitreje prebija skozi navodila, rešuje probleme in pridobiva raznovrstno znanje. V debati mu ne zmanjka besed, spretno utemelji svoje mnenje in je zato prepričljivejši. Kdor bere, v življenju doseže več.

 

Učenci in vsi zaposleni na naši šoli se tudi to šolsko leto pridružujemo projektu BEREMO SKUPAJ.

 

Skupna akcija Beremo skupaj – za znanje in zabavo! se vključuje v Nacionalni mesec skupnega branja 2022 (NMSB 2022). S tem projektom si zdaj že peto leto prizadevamo z najrazličnejšimi dejavnostmi okrepiti zavedanje ljudi o pomenu in pomembnosti branja ter vse generacije spodbuditi k izposoji in branju knjig. Ožji termin NMSB 2022 je tradicionalno med mednarodnim dnevom pismenosti, 8. septembrom, in 10. oktobrom, v tednu otroka. Dogodki, namenjeni ozaveščanju o pomenu branja, pa tečejo vse leto.

Rdeča nit LETOŠNJEGA NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA je povezava med branjem in gibanjem.

NA ŠOLI SMO ŽE PRIČELI IZVAJATI RAZLIČNE DEJAVNOSTI…

  • Izvedli smo dva dneva projekta NAŠA ŠOLA BERE.
  • V okviru KIZ so učenci od 1. do 9. razreda obiskali šolsko knjižnico. Mlajši učenci so se med branjem igrali in gibali kot to počnejo naši junaki v zgodbah. Starejši učenci pa so brali pravljice in basni, se pogovarjali in pripovedovali.
  • Mladi knjižničarji so brali pod geslom: Beremo skupaj…Berem, zato sem kul…

(brali svoje najljubše knjige, pripovedovali vsebine sošolcem, pomagali mlajšim učencem pri izboru knjig in raziskovali slovenske pravljice, za mlajše učence in otroke vrtca pa pripravili in zaigrali igrico z naslovom Pika Nogavička obišče šolsko knjižnico…).

  • Učenci so obiskovali knjižnico, poslušali in pripovedovali zgodbe, likovno poustvarjali v času izposoje in se naučili, kako najti tisto pravo knjigo zase.
  • Učitelji in učenci so pri urah športne vzgoje povezovali branje s športom.
  • Učenci so brali po izzivih: (RaP, pouk)

 – Izbrali slikanico v najljubši barvi

 – Knjigo, ki ti je bila podarjena

 – Knjigo s številko v naslovu

 – Knjigo, ki se dogaja v jeseni

 – Knjigo, kjer nastopajo živali

  • Prebrane knjige smo zapisali na kartončke označene z različnimi barvami. Razobesili smo jih na vrvice in ugotovili, kako pridno smo brali v mesecu septembru in oktobru.
  • Ob prazniku slovenske slikanice, ki ga praznujemo 22. oktobra, smo v knjižnici pripravili razstavo kakovostnih slikanic in ilustriranih knjig, s katero želimo vzpodbuditi bralce, da bi čim večkrat prebrali kakšno pravljico. Datum praznika je vsebinsko povezan z rojstnim dnem Kristine Brenkove. In na ta dan Gospodarska zbornica Slovenije podeljuje nagrado za najlepše izvirne slovenske slikanice. Na naši šoli smo praznik obeležili z branjem slovenskih pravljic. Starejši učenci so brali mlajšim in mlajši učenci starejšim učencem po oddelkih.

 

 

Dostopnost