03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO ( Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane.

Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je dan letos posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. V zadnjih letih smo bili priča izjemno velikemu številu mednarodnih migrantov. V 2015 je z 244 milijoni doseglo najvišje število od druge svetovne vojne. Lačen pa je že vsak deveti Zemljan.

Po podatkih OZN je bilo v letu 2016 podhranjenih kar 11 odstotkov svetovnega prebivalstva – torej vsak 9 zemljan. Število lačnih je s 777 milijonov v letu 2015 naraslo na 815 milijonov prebivalcev leta 2016. Na drugi strani pa se soočamo z zavrženo hrano, ki postaja pereč problem.

Nastajanju zavržkov se ne moremo povsem izogniti, saj odpadna hrana nastaja v vsej prehranski verigi – pri proizvodnji in potrošnji.

Šola ima pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Ob SVETOVNEM DNEVU HRANE smo se odločili pripraviti samopostrežno malico.
Držali smo se načel: – vzamem le tisto in toliko kolikor bom pojedel,
– hrane ne zavržem,
– odpadke ustrezno ločim in odvržem.

Naj bo letošnji svetovni dan hrane spodbuda za vse nas, da bomo s hrano spoštljivo ravnali.

Dostopnost