03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Rastem s knjigo

NACIONALNI PROJEKT “RASTEM S KNJIGO”

V šolskem letu 2014/2015 že devetič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo« – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu.

Uradni začetek projekta “Rastem s knjigo OŠ 2014” v šolskem letu 2014/2015 je 8. september 2014, mednarodni dan pismenosti.

Za letošnje šolsko leto je izbrana knjiga pisatelja Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka.

 

Vsak sedmošolec prejme izbrano knjigo ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih šol. Obisk knjižnice vključuje spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšimi mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« so:

  • spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature; 
  • promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja; 
  • spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic; 
  • motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Projekt »Rastem s knjigo OŠ 2014« pripravlja JAK v sodelovanju z delovno skupino, ki vključuje predstavnike Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri MKL, Zavoda RS za šolstvo, Združenja splošnih knjižnic, Sekcije šolskih knjižnic pri ZBDS, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije, Društva slovenskih pisateljev ter Javne agencije za knjigo RS kot nosilke projekta.

ANOTACIJA IZBRANE KNJIGE

Pregl, Slavko: ODPRAVA ZELENEGA ZMAJA

Mladinski roman Odprava zelenega zmaja pisatelja Slavka Pregla je nepogrešljivo literarno delo slovenske mladinske književnosti, ki si je v integralni verziji (Velika pustolovščina in njeno nadaljevanje Odprava zelenega zmaja) pridobila status knjižne zimzelenke. Gre za ponatis in posodobitev zgodbe iz leta 1976. Slavko Pregl je priljubljeni slovenski pisatelj, dobro poznan mladim bralcem. H kvaliteti besedila pripomorejo tudi odlične, duhovite ilustracije Marjana Mančka. Z večplastnostjo zgodba nagovarja celotno generacijo sedmošolcev. Živa zgodba o velikih dogodivščinah Mihe, Pipija in Andreja, ki se na lastno pest odpravijo na pustolovščino njihovega življenja, med mladimi bralci spodbuja prijateljstvo in medsebojno zaupanje kot pozitivni vrednoti, ki sta prepotrebni tudi v današnjem času.

O PISATELJU

SLAVKO PREGL, (rojen 9. septembra 1945 v Ljubljani), je pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 1972. V letih od 1969 do 1991 je bil zaposlen v založbi Mladinska knjiga, nato je bil do leta 2002 samostojni založnik, direktor založbe EWO, od leta 2003 do 2009 pa je imel status samozaposlenega v kulturi. Bil je predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS (2004–2008) in predsednik Društva slovenskih pisateljev (2007–2008). Od leta 2009 pa do upokojitve leta 2012 je bil direktor Javne agencije za knjigo RS.

Z novinarskim in literarnim delom je Slavko Pregl začel že v gimnaziji. S pisanjem se je nato ukvarjal ves čas urednikovanja in delovanja v založništvu. Njegovi humoristični in satirični teksti so izhajali v različnih revijah in časopisih. Do danes je objavil okrog 50 knjig za mladino in za odrasle (to so prozna dela, basni, satirični in humoristični teksti ter poljudnoznanstvena dela), ki so prevedene v dvanajst jezikov.

Za mladinska dela Slavka Pregla je značilen realističen način pisanja. Jezik je preprost in šegav, osredinjen na mladega bralca. To so predvsem zabavne in napete pripovedi o mladih, pripovedi o duhovitih skupnih pustolovščinah. V njih ničesar ne olepšuje; literarni junaki vedno temeljijo na resničnem življenju. Večkrat je zaslediti teme o medsebojnih odnosih med otroki in starši, o problemih mladih v družini in družbi. Kljub temu so za njegova mladinska dela značilni vedrina, radoživost in humor.

Slavko Pregl je prejel celo vrsto nagrad za svoja humoristična in satirična besedila. Za mladinsko literaturo je leta 1978 prejel Levstikovo nagrado za knjigo Geniji v kratkih hlačah, nagrado večernica (2004, večernica za leto 2003) za knjigo Srebro iz modre špilje in nagrado desetnica za knjigo Usodni telefon (2005).

Leta 2007 je na 23. slovenskem knjižnem sejmu prejel Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo v založništvu in Župančičevo nagrado leta 2010.

SLAVKO PREGL IN NJEGOVA USTVARJALNOST

Leposlovna dela za otroke in mladino

Bojni zapiski mestnega mulca. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Partizanska knjiga, 1982. (Matjaževa knjižnica).
Car brez zaklada. Novo mesto: Goga, 2009. (Zbirka Lunapark).
Če bi in če ne bi. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: DZS, 1993. (Zbirka Ristanc).
Čudni časi. Ilustracije Bojan Jurc. Radovljica: Didakta, 2011.
Dva majhna velika ribiča. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Mladika, 2006. (Zbirka Liščki).
Geniji brez hlač. Ilustracije Gašper Rus. Radovljica Didakta, 2009 in 2010.
Geniji v dolgih hlačah. Ilustracije Bine Rogelj. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1985. (Knjižnica Sinjega galeba), Tržič: Učila International, 2004. (Žepna knjiga).
Geniji v kratkih hlačah. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1978, 1980, 1983, 1985, 1996. 2000. (Knjižnica Sinjega galeba in zbirka Domen). Ljubljana: Gyrus, 2000.
Gospodka iz samokolnice. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Mladika, 2013. (Knjižna zbirka Liščki).
Juha cviluha. Ilustracije Kostja Gatnik. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1981. (Deteljica). Ljubljana: Karantanija, 2008.
Lutke iz sedmega nadstropja. (Dvojezična izdaja). Prevod Erica Johnson Debeljak. Ilustracije Ana Zavadlav. Ljubljana: Vodnikova založba (DSKG), 2009. (Zbirka Spominčice = Forget-me-nots).
Male oblačne zgodbe. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Mladika, 2004. (Knjižna zbirka Liščki).
Mulci na pohodu. Tržič: Učila International, 2004. (Žepna knjiga).
O zmaju, ki je želel biti kralj. Ilustracije Damijan Stepančič. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2012. (Zbirka Velike slikanice).
Odprava zelenega zmaja. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1976. (Cicibanova knjižnica). Ilustracije Jure Kralj, Ljubljana: Karantanija, 2001. (Zbirka Lastovka). Tržič: Učila International, 2004. (Žepna knjiga). Ilustracije Marjan Manček, Ljubljana: Študentska založba, 2013.
Olimpiada v živalskem vrtu. Ilustracije Bine Rogelj. Ljubljana: samozaložba, 1990.
Papiga v šoli. Ilustracije Marija Lucija Stupica. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1978. (Mala slikanica).
Papiga že spet v šoli. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Arkadija, 2001.
Petelin na gnoju: basni. Ilustracije Bojan Jurc. Radovljica: Didakta, 2008.
Priročnik za klatenje. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Borec, 1977. (Kurirčkova knjižnica). Ljubljana [i.e.] Trst: Založništvo tržaškega tiska, 1981. Ljubljana: Delavska enotnost, 1988. (Zbirka Utrip). Tržič: Učila International, 2004. (Žepna knjiga).
Radovedne pravljice. Ilustracije Kostja Gatnik. Dob pri Domžalah: Miš, 2011.
Sladke denarnice in druge basni. Ilustracije Andrej Čakš. Ljubljana: Mladika, 2009. (Planika).
Smejalnik in cvililna zavora. Ilustracije Kostja Gatnik. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1984. (Velike slikanice).
Smrka in njegovi. Ilustracije Bojan Jurc. Ljubljana: Partizanska knjiga, 1987. (Matjaževa knjižnica).
Spričevalo. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2005, 2007. (Knjižnica Sinjega galeba).
Srebro iz modre špilje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2003. (Knjižnica Sinjega galeba). Ljubljana: Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, 2005. (Zbirka Zlata bralka, zlati bralec).
Strašna bratranca. Ilustracije Bine Rogelj. Ljubljana [i.e.] Trst: Založništvo tržaškega tiska, 1981. Ljubljana: Delavska enotnost, 1988. (Zbirka Utrip).
Ujeti ribič. Ilustracije Damijan Stepančič. Ljubljana: Mladika, 2005. (Knjižna zbirka Liščki).
Umazana zgodba. Ilustracije Kostja Gatnik. Ljubljana [i.e.] Trst: Založništvo tržaškega tiska, 1981. Ljubljana: Delavska enotnost, 1988.
Usodni telefon. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Prešernova družba, 2004, 2005. (Koledarska zbirka).
Varja se pogovarja. Ilustracije Arjan Pregl. [S. l.]: Revija Galeb, Čedad: Zadruga Novi Matajur, 2006.
Velika pustolovščina. Ilustracije Marjan Manček. Ljubljana: Študentska založba, 2013.
Zakaj ima babica dve palici. Ilustracije Matjaž Schmidt. Ljubljana: Mladika, 2008. (Zbirka Liščki).
Zdravilo za poredneže. Ilustracije Marija Lucija Stupica. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1982. (Mala slikanica).
Zgode na dvoru kralja Janeza. Ilustracije Bojan Jurc. Ljubljana [i.e.] Trst: Založništvo tržaškega tiska, 1981. Ljubljana: Delavska enotnost, 1988. (Zbirka Utrip).
Zvezda s čepico. Ilustracije Arjan Pregl. Ljubljana: Mladika, 2003. (Knjižna zbirka Liščki).

O ILUSTRATORJU

MARJAN MANČEK se je rodil leta 1948 v Novem mestu. Je ilustrator, stripar, karikaturist, filmski animator.

Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz angleščine in zgodovine. Ustvarjati je začel že v študijskih letih, ko se je preživljal z risanjem karikatur za domače in tuje časopise in revije. Za otroke je začel ilustrirati leta 1975. Leta 1976 je bil urednik revije Kurirček in mladinskega tiska pri Založbi Borec. Kot svoboden umetnik se ukvarja z risanjem karikatur in stripov, ilustriranjem knjig in objav za mladinsko periodiko ter filmsko animacijo. Za gledališče je likovno zasnoval nekaj lutkovnih predstav.

»Njegova likovna govorica je neposredna in preprosta. […] Avtorske slikanice, ki včasih govorijo brez besed, odkrivajo pripovednika, ki duhovito zabava ali izpoveduje resnice, ki so namenjene tudi odraslim.« (Avguštin, 1984) . Ilustriral je več kot 250 knjig za otroke in mladino. Med najbolj znanimi so: Hribci, Modri medvedek, Cufek, Pedenjped, Kozlovska sodba v Višnji gori, Mojca Pokrajculja, Peter Klepec, Zrcalce, Zlata ribica, Kraljična na zrnu graha in mnoge druge.

Za svoje delo je prejel številne nagrade. Med pomembnejšimi so: plaketa Zlatno pero Beograda (1977), Levstikova nagrada (1977), nagrada za najlepšo knjigo za otroke na 12. slovenskem knjižnem sejmu (1995), priznanje Hinka Smrekarja (2010) in nagradi za animacijo na festivalu slovenske filmske animacije (2000 in 2004). Za ilustratorski opus je leta 2007 prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Za knjigo Hribci kremeniti je prejel priznanje zlata hruška 2012.

MARJAN MANČEK IN NJEGOVA USTVARJALNOST (LE AVTORSKA DELA)

Dela za otroke in mladino

Abecedeževnik. Ljubljana: Borec, 1983. (Kurirčkova torbica).
Brundo Rjavček. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1988. (Zbirka Mala slikanica).
Brundo se igra. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1978. (Pedenjped), 2011. (Zbirka Knjiga pred noskom).
Brundo skače. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1979. (Pedenjped).
Brundo šteje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1981. (Pedenjped).
Cufek. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1995. (Zbirka Sonček).
Cufek in prijatelji. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1996. (Zbirka Sonček).
Dajnomir in Miliboža. Ljubljana: Borec, 1984.
Ena, dva, tri. Ljubljana: Borec, 1981. (Kurirčkova torbica).
Hribci kremeniti. Ljubljana: Forum, 2011, 2013. (Zbirka Minimundus) (Posebna izdaja revije Stripburger).
Hribci. Sreča ne počiva. Ljubljana: DZS, 1993. (Zbirka Hribci).
Hribci. Zgodbe iz pradavnine. Ljubljana: Državna založba Slovenije, 1993. (Zbirka Hribci).
Hribci? Kaj? Kdo? Ljubljana: DZS, 1994. (Zbirka Hribci).
Iz dnevnika čebelice Medke. Radovljica: Didakta: Muzeji radovljiške občine, Čebelarski muzej, 1997, 2005.
Kaj boš, ko boš velik? Ljubljana: Mladinska knjiga, 1981, 1983. (Pobarvanke).
Kaj delaš, Dajnomir? Ljubljana: DZS, 1994. (Zbirka Hribci).
Kaj pričakujejo živali od olimpiade: sporoča leteči reporter papagaj. Ljubljana: Modrijan, 1996.
Kakšno? Ljubljana: DZS, 1994. (Zbirka Hribci).
Kam pa kam, Modri medvedek? Ljubljana: Mladinska knjiga, 2012. (Zbirka Velike slikanice).
Kdaj smo veseli in kdaj smo žalostni. Ljubljana: Borec, 1989. (Kurirčkova torbica).
Kdo je homo S? Ljubljana: Borec, 1982. (Kurirčkova torbica).
Kdo? Čigav? Ljubljana: DZS, 1995. (Zbirka Hribci).
Kje? Kam? Kdaj? Kako? Ljubljana: DZS, 1995. (Zbirka Hribci).
Koliko? Kateri? Ljubljana: DZS, 1995. (Zbirka Hribci).
Kužek Vuf. Ljubljana: Univerzum, 1980. (Zbirka Ringaraja). Šmarje-Sap: Buča, 2013. (Pik-vuf-mjav-uh).
Modri medvedek. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1987. (Mala slikanica).
Mucek Mjav. Ljubljana: Univerzum, 1980. (Zbirka Ringaraja). Šmarje-Sap: Buča, 2013. (Pik-vuf-mjav-uh).
Piščanček Pik. Ljubljana: Univerzum, 1980. (Zbirka Ringaraja). Šmarje-Sap: Buča, 2013. (Pik-vuf-mjav-uh).
Pobarvanka – prepogljivka. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1980. (Zbirka Pobarvanke).
Slonček in pol. Ljubljana: Borec, 1984. (Kurirčkova torbica).
Zajček Uh. Ljubljana: Univerzum, 1980. (Zbirka Ringaraja). Šmarje-Sap: Buča, 2013. (Pik-vuf-mjav-uh).

 

V šolskem letu 2014/15 izvajamo:

Rastem s knjigo OŠ – za učence 7. razredov

Na tej spletni povezavi pa si lahko ogledate predstavitev knjige: http://www.youtube.com/watch?v=qP2jpk0JwV4

Dostopnost