03 56 70 200 tajnistvo@osik.si
Učenci 2. razreda so pričeli s pripravami na tradicionalni zajtrk. Pogovarjali so se o pomenu zdrave domače prehrane, spoznavali  pomen medu. Odločili smo se, da  se preizkusimo v peki medenjakov. 
Med zbranimi medenimi recepti, ki so nam pomagale zbirati naše družine, smo poiskali  primeren recept, poskrbeli za ustrezni material in se lotili peke po izbranem receptu. 
Medenjaki so bili res okusni, kar lahko potrdimo mi in gostje, ki so jih poskušali naslednji dan!
SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK NA PŠ MLINŠE, 15. 11. 2013

»Dobra beseda je kot med:
 sladka za dušo in zdravilo za telo.«

Pred nami je bil pomemben dan: SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK!
Ker pa je naša šola OŠ Ivana Kavčiča s PODRUŽNIČNO ŠOLO MLINŠE v projektu ZDRAVIH ŠOL, smo ga združili še s tem  projektom ter ga nadgradili s PROJEKTOM MEDGENERACIJSKEGA SODELOVANJA.  
Med nas smo povabili  goste: čebelarja Jožeta Smrkolja, predsednico odbora za medgeneracijsko sobivanje v Občini Zagorje ob Savi Amalijo Kuder, skupino Mlinček, predstavnico Čebelarske zveze Slovenije in ravnateljico Tatjano Krautberger. 
Učenci so najprej pripravili mize in pogrinjke, nato smo prijazno s petjem in ob harmoniki sprejeli naše goste. Dan smo  pričeli z zajtrkom. Jedli smo domači kruh, maslo, med in domača jabolka. Po zajtrku so učenci poslušali predavanje o čebelah ter pomenu čebel. 
Po predavanju  so se nam pridružili tudi dedki in babice ter članice medgeneracijske skupine Mlinček. Po pozdravih vseh gostov in kratkem kulturnem programu učencev, je pogovor potekal o šoli nekoč. Dedki in babice so nam pripovedovali o njihovi poti v šolo, o oblačilih, o prehrani doma in v šoli  nekoč, učenju … Bilo je nadvse zanimivo, saj prihajajo iz različnih področij in šol, ki so jih obiskovali. Ponudili smo jim tudi naše medenjake ter recepte, da si jih bodo lahko pripravili še sami. Nato pa smo skupaj pričeli z ustvarjalnimi delavnicami. Izdelovali smo svečke, slikali panjske končnice, izdelovali voščilnice … Ob zaključku dne je sledil še ogled filma o čebelah in kratek kviz. Čebelar Jože Smrkolj je pohvalil znanje naših učencev, prav tako ostali gostje. Ni čudno, saj naša šola slovi po zagnanih mladih čebelarjih!
Vsem, ki ste se udeležili tega prijetnega dne, se še enkrat zahvaljujemo. In pridite še med nas, veseli bomo! Naša vrata so vedno odprta za dobro sodelovanje…
Predstavnica Medgeneracijski skupine Mlinček, Stana Vidmar, pa je svoja občutja zapisala takole:

“Dan, ko smo babice in dedki, seveda tudi starši smeli prisesti ob zdravemu slovenskemu zajtrku, skupaj z učenci in učiteljicami je sovpadal z njihovim projektom: Medgeneracijsko sodelovanje.

To je bil dan, ki vstane v spominu.
Življenje mi ni dalo priložnosti, da bi postala babica, zato sem bila res vesela, da so me povabili poleg kot predstavnico Medgeneracijske skupine za kakovostno starost in medgeneracijsko sodelovanje MLINČEK.
Že pri vstopu v šolo se je začutil tisti sproščeni pristop, saj nas je že takoj pozdravila harmonika mladega virtuoza Nejca.
Nato pa ti vaši in naši sončki s samo njim lastno energijo. Bila sem res vesela, da sem smela skupaj s povabljenimi gosti nato nagovoriti vse prisotne otroke in učiteljice, saj so se zelo potrudili, da smo se vsi počutili enaki med enakimi.
Babice in dedki pa so nas s svojimi pripovedmi, kakšen je bil zajtrk in njihova pot v šolo v njihovih časih, spomnili, kako moramo to kar imamo danes, še bolj ceniti.
Z veseljem pa sem skupaj s svojo varovanko Marušo in ostalimi članicami MLINČKA kasneje sodelovala v  delavnicah izdelovanja čestitk in svečk.
Vse, res vse je bilo prelepo. Imela pa bi en predlog, seveda če je uresničljiv. Morda  bi kdo   od babic lahko enkrat na mesec prišel v vašo šolo prebrati kakšno lepo pravljico in se nato o tem z vami pogovoriti.  Seveda pa s tem nikakor ne bi želeli motiti vašega ritma. Kaj mislite ali ni to tudi medgeneracijsko sodelovanje?
Ja, tega dne mi je bilo res lepo in kot je dejala ena iz med gostij: “Na Mlinšah se Medgeneracijsko tudi ŽIVI …”

Dostopnost