03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V soboto, 18. 9. 2021, so učenci knjižničarskega krožka in učenci izbirne vsebine POK obiskali  doživljajski park VULKANIJA na Goričkem ter interaktivni doživljajski park EXPANO v Murski Soboti.

Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga nismo samo spoznali ampak dobesedno doživeli njegov izbruh. Ob tem smo spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega.

Pot do izbruha zadnjega vulkana na območju Slovenije pa ni preveč enostavna. Na začetku smo spoznali krtka Olija, ki nas je vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje. Na sodobni interaktivni mizi smo spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša – tako v dobrem kot v slabem. Ker smo zelo zvedavi, smo želeli izvedeti več o razburljivem svetu vulkanov in silah, ki vladajo na našem planetu, zato so nam pripravili atraktivne interaktivne vsebine. Nato nas je pot vodila skozi lavino cev, v kateri se dogaja marsikaj vznemirljivega, vse do dvigala, ki nas je popeljalo v globino Zemljine skorje, kjer ima Oli poseben časovni stroj. V stalnem begu pred čarovnico Ezo smo se ob pomoči izvirne 3D stereoskopske tehnike, popeljali skozi zgodovino vesolja, vse od Velikega poka, do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Posebej smo spoznali, kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju, ki je danes na Goričkem, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes. In ker nas narava in geologija zanimata še podrobneje, smo obiskali posebno razstavo o geoloških značilnostih Goričkega, kjer predstavljajo mineral olivin ter nekatere druge minerale in fosile Goričkega, značilne kamnine, mineralno vodo in za kaj vse so naravni materiali z Goričkega uporabni, kot na primer kremenovi peski ali pa glina, iz katere izdelujejo posebne črne izdelke. Oli nam je v svoji kuhinji, ob pomoči znanega kuharja predstavil, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin. Na zaključku Vulkanije  smo se odpravili po Olijevi vulkanski poti . V ta kamnolom smo se peljali s cestnim turističnim vlakom, v kamnolomu smo se ustavili, si ogledali 2 kratka filma, iskali kristale olivina in se nato z vlakom peljali naprej po panoramski vulkanski poti, izvedeli več o kraterju goričkega vulkana, življenju in razgledu, ki nas je spremljal na poti.V bližini Vulkanije pa najdete tudi grad Grad, kot zanimivost pa nam je naš vlakovodja zaupal, da se okrog gradu spletajo številne zanimive legende, npr. legenda o graščaku, ki je želel krono letečega zmaja. Povedal pa nam je tudi legendo o graščakovem sinu in vrtnarjevi hčeri, ki pa se ni končala ravno srečno.

Zadovoljni in polni vtisov smo se odpeljali proti Murski Soboti.

Z obiskom interaktivne razstave v Expanu pa smo doživeli in občutili Pomurje. Ob prihodu nas je najprej navdušila impresivna sodobna arhitekturna oblika paviljona, ki stoji na prostoru, kjer številni arheološki dokazi pričajo o prvih prebivalcih Murske Sobote. Stalna razstava v Expano paviljonu nas je s pomočjo sodobne tehnologije vodila skozi naravo in čas pokrajine. Razstava se prične s kratkim 3D panofilmom o zgodovini Pomurja, ki so jo učenci spremljali z odprtimi usti. Na razstavi nas je pričakalo 22 interaktivnih točk, kjer smo se med drugim spoznali z nevroznanostjo, ko smo si merili stopnjo koncentracije in dvignili termalno vodo s pomočjo lastnih misli v nervo termah (učenci so dosegli dnevni rekord z 82 %), se sprehodili skozi »čarobni gozd«, kjer smo preko hologramov spoznali živali s Pomurja,  ki so jih učenci kasneje navdušeno oponašali. Zelo zanimiv je tudi interaktivni zemljevid z gigafotografijo, kjer smo že delali plan, kaj vse bi bilo zanimivo obiskati tudi v živo. Naša čutila pa smo razvajali v velikih lončenih posodah, kjer smo poslušali glasbo lokalnih umetnikov. Na koncu smo se razveselili panoleta – virtualnega poleta z balonom nad pokrajinami Pomurja. V gostilnici Expano Food&Drink smo potešili našo lakoto in se okrepčali  za zadnji izziv športne narave. Tik ob Expano paviljonu stoji razgibano otroško igrišče z lesenimi igrali, gugalnicami in toboganom. Nekaj metrov naprej pa smo lahko svoje motorične spretnosti preizkusili in okrepili v največjem motorik parku v regiji, s katerega se razprostira čudovit razgled na mogočno Expano stavbo in Soboško jezero.

 

Zadovoljni smo se odpravili proti domu, bili smo utrujeni, a polni neverjetnih vtisov.

 

Knjižničarka Romana

 

Dostopnost