03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Mega kviz

MEGA KVIZ 2014/2015

V šolskem letu 2014/15 bo potekal že 9. cikel MEGA kviza.

V novem šolskem letu se bomo posvetili obdobju starega Egipta – zakladnica čudes.

V MEGA kviz v šolskem letu 2014/2015 bodo uvrščeni naslednji vsebinski sklopi:

1. Kdo so bili stari Egipčani?
2. Kako so živeli stari Egipčani?
3. Zgodovina raziskovanj starega Egipta
4. Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu
5. Čas starega Egipta in naši kraji

MEGA kviz boste lahko reševali od 8. oktobra 2014 sproti v celoti (vseh 5 sklopov) do vključno MESECA MAJA 2015 na spletni stani www.megakviz.si. (Lahko si tudi sami natisnete vprašalnik, ki je za vsak sklop posebej dostopen na spletni strani.)

OD 8. OKTOBRA DALJE BO VEČ INFORMACIJ NA TEJ POVEZAVI:
MEGA kviz 2014/2015: Stari Egipt – zakladnica čudes

 

 

V šolskem letu 2014/2015 so v MEGA kviz uvrščeni naslednji vsebinski sklopi:

Kdo so bili stari Egipčani?
Stari Egipt je naziv za eno izmed prvih visokih civilizacij. Razvila se je v dolini Nila, največje afriške reke. Država, ki je nastala okrog leta 3.000 pr. n. št., ko je faraon Menes združil Zgornji in Spodnji Egipt, je obsegala širše območje današnjega Egipta. Državo je vodil vladar, ki so ga Egipčani imenovali faraon in si ga predstavljali kot boga z neomejeno močjo. Njegove ukaze so sprejemali višji in nižji uradniki, ki so delo razdelili med obrtnike, trgovce, kmete in sužnje. Leta 525 pr.n.št. je bila država pridružena Perzijskemu imperiju, s čimer se je končalo obdobje starega Egipta, ki je trajalo kar 2500 let.

Kako so živeli stari Egipčani?
Stari Egipčani so sloveli po spretnosti v matematičnih vedah, saj so le z natančnimi meritvami lahko ukrotili vsakoletne poplave reke Nil in jih izkoristili sebi v prid. Prav zahvaljujoč izjemnemu znanju matematike so bili tudi mojstri gradbeništva. Še posebno so poznani po ogromnih grobnicah v obliki piramid, ki so jih gradili vladarjem, faraonom. Z natančnim opazovanjem dogajanja na nebu so stari Egipčani izdelali enega prvih koledarjev. Uporabljali so eno izmed najstarejših pisav, imenovano hieroglifi, s katero so pisali na različne podlage, med drugim na papirus.

Zgodovina raziskovanj starega Egipta
Stari Egipt že tisočletja privlači s svojo zgodovino. Tisto pravo raziskovanje Egipta pa se je pričelo z Napoleonovim prihodom v deželo ob Nilu. Učenjaki slavnega Francoza so z osvajalskih pohodov v domovino prinesli številne egipčanske predmete, od papirusnih zvitkov pa do drobcev arhitekture. Že od tedaj staroegipčanska kultura in starine v nas vzbujajo nenehno občudovanje. Dve izmed najzanimivejših in najpomembnejših odkritij do današnjih dni sta grobnica faraona Tutankamona ter dešifriranje staroegipčanske pisave, hieroglifov.

Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu
Malo znano je dejstvo, da so bili med uspešnimi in svetovno pomembnimi raziskovalci Afrike tudi Slovenci. S pomočjo njihovih daril je Narodni muzej Slovenije pridobil številne predmete iz časa starega Egipta. V Narodnem muzeju Slovenije se na razstavi Mumija in krokodil  podajte na vznemirljivo popotovanje po stopinjah treh rojakov, Antona Lavrina, Ignacija Knobleharja in Jožefa Švegla. Med najzanimivejšimi razstavljenimi predmeti boste našli človeško mumijo svečenika Akesuite, ki počiva v »pravcati« grobnici, ter nagačenega nilskega krokodila.

Čas starega Egipta in naši kraji
Kaj se je dogajalo na ozemlju današnje Slovenije, ko so starim Egipčanom vladali faraoni in so puščavo krasile velike piramide? Narodni muzej Slovenije hrani številne dragocene najdbe, ki pričajo o življenju različnih ljudstev, ki so poseljevala naš prostor istočasno kot stari Egipčani. Od Idola z Ljubljanskega barja, ki priča o življenju koliščarjev, do pozlačenega kipa Emonca, ki je krasil grob premožnega Rimljana, se odvija mnogo zgodb. Potovati v preteklost, na območje starega Egipta in sedanjega slovenskega ozemlja hkrati, bo prava avantura!

Dostopnost