03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

Leto je naokoli in zopet smo pripravili božično-novoletni sejem. Zgodil se je v četrtek, 29. novembra 2018, na Osnovni šoli Ivana Kavčiča. »Otvorili« so ga učenci našega mladinskega pevskega zbora. Na praznično okrašenem šolskem dvorišču so zapeli nekaj pesmi in – pravo sejemsko vzdušje se je začelo.

Stojnice z izdelki učencev so bile v večnamenskem prostoru (jedilnici) ter v telovadnici. Obiskovalci so lahko izbirali med raznovrstno ponudbo, kot so adventni venčki, voščilnice, kreme, vrečke iz blaga, lesene smrečice, okraski in še mnogo drugih praktičnih izdelkov. Okrepčali smo se s pletenkami ter pili vroč čaj.

Učenke šolskega novinarstva smo odšle do treh gospa Aktiva kmečkih žena. Pridno so nam pripravljale palačinke, zato smo pohitele z vprašanji. Prvo vprašanje, ki smo jim ga zastavile, je bilo: »Koliko litrov mase porabite?«. Odgovor se je glasil, da med 12 in 13 litrov. Naslednje vprašanje je bilo: »Ali imajo obiskovalci raje marmeladne ali čokoladne palačinke?« Kmečke žene so na to vprašanje za nas novinarke odgovorile presenetljivo. Odgovor se je glasil, da nimajo čokoladnega namaza, ker so kmečke žene in na kmetijah nimajo kakava, temveč samo marmelado.

Prva učiteljica, ki smo ji namenile nekaj vprašanj, je bila Nežka Janc. Prodajala je smrečice iz jeansa in okraske. Menila je, da se bodo okraski prodajali bolje. Sejem se ji zdi zelo koristen, kajti starši in drugi obiskovalci lahko vidijo, kaj učenci izdelujejo, poleg tega pa denar zbiramo za šolski sklad.

Druga učiteljica, ki smo jo intervjuvale, je bila Sanja Šikovec. Menila je, da se cena izdelka določi glede na material in trud, ki ga učenci vložijo v delo. Šolski sejem ji je všeč. S svojo delavnico je bila zadovoljna in bi jo ponovila naslednje leto. Vesela je bila množične udeležbe ljudi na sejmu.

Nato smo obiskale sosednjo stojnico, za katero je stala učiteljica Kristina Arh. Prodajala je koledarje, ki so jih likovno opremili in oblikovali učenci, ter nekaj lanskih izdelkov. Njena stojnica se ji je zdela zanimiva, sejem ji je bil všeč.

Povprašale smo še učiteljico Petro Klenovšek. Ko smo prišle do nje, je že skoraj vse pošlo. Prodajala je lesene smrečice in okrašene medenjake. Misli, da je bil ljudem sejem všeč in bi ga ponovila naslednje leto. Obiskovalci so prepoznali, da so se učenci zelo potrudili. Veseli so, da so to uporabni izdelki. Rekla je: »Piškoti se prodajajo kot za med«.

Na koncu smo odšle intervjuvat še organizatorko tega sejma, učiteljico Špelo Erjavec. Dejala je, da sejma ni težko organizirati, vendar je veliko dela. Material kupi v trgovinah za ustvarjanje, nekaj pa ga je tudi shranjenega iz prejšnjega leta. Na celotnem sejmu se najbolje prodaja naravna kozmetika, ki jo izdelujejo učenci predmetne stopnje. Najbolj všeč ji je, da je ves denar namenjen za šolski sklad.

Osmošolke so vztrajno in zato uspešno prodajale tudi srečke za srečelov.

Iskreno se zahvaljujemo številnim sponzorjem, ki so darovali denarna sredstva in zagotovili materialne prispevke.

Menimo, da je tudi letošnji sejem dokaz, kako smo učenci ustvarjalni, se znamo družiti in skupaj ustvarjati. Naši izdelki veliko pomenijo ter polepšajo praznično okrašene domove.

Ana Barlič, Sara Sušnik, Ajda Gobovc, Jaka Urbanija, 7. a

Dostopnost